top of page

"דורבן"

(Plantar fasciitis)

"דורבן"

בכף הרגל קיימת רקמת חיבור קשיחה יחסית המשמשת כמעין סוליה (Plantar fascia).

היא מתחברת מבסיס האצבעות ועד לזיזים בעצם העקב אליהם מחוברים גידים ותפקידה העיקרי הוא לתמוך בקשתות כף הרגל. בזמן הליכה הרקמה נמתחת ועוזרת ל"קפיציות" של כף הרגל
דורבן קלאסי, הוא מצב בו רקמת החיבור מושכת חזק מדיי את אחד הזיזים הללו בעצם העקב (שכבר קיימים אצל כל אחד) ובכך מגדילה אותם או גורמת לתהליך דלקתי מקומי מבלי לשנות את גודלם. 

כיום סבורים שאין מדובר בדלקת אלא בתהליך ניווני של סיבי הקולגן המרכיבים את הרקמה ולהתפתחות של נאו–וואסקולריזציה (תהליך של גדילת כלי דם ועצבים בתוך וסביב רקמה הפוגעים באיכות ויכולת התנועה שלה).

כתוצאה מחיכוך הנוצר בין הרקמה לזיז התהליך הדלקתי/ניווני גורם לכאבים חדים בעיקר בזמן נשיאת משקל ודריכה על העקב. חשוב לציין שישנם אנשים רבים שרואים אצלם זיז בולט אך הם אינם סובלים מכאבים באזור כף הרגל- כך שממצא של זיז בולט אינו מרמז בהכרח על כאב!

 

פגיעה מסוג זה נפוצה בגיל העמידה או במידה והייתה עליה דרסטית במשקל, בעצימות הפעילות הגופנית או בשינוי חד בעומס פנימי או חיצוני (החלפת נעל, שינוי סגנון דריכה). עומס גדול על עקב הרגל הוא הגורם העיקרי לכך ויכול להסביר דורבן. עם זאת, על אף שכיום כמעט כל אדם שמגיע עם תלונה על כאבים בעקב מאובחן כ- "דורבן" –זוהי אינה פציעה כזו שכיחה ולרוב כאבים בכף הרגל נובעים מעומס ודלקות בגידים המתחברים לאזור ולאו דווקא מרקמת החיבור הזאת.

 

סימנים וסימפטומים:
הסימנים והסימפטומים דומים מאוד לסימנים של כל דלקת במשטח כף הרגל ולכן חשוב לעשות אבחנה מבדלת בין כאב הנובע מרקמת החיבור הזאת (דורבן) או מגיד של אחד משרירי השוק האחורי (לרוב Tibialis posterior).
הסימפטום העיקרי בפלנטר פצאיטיס (דורבן) הוא כאב לאורך רקמת החיבור. לרוב בעת העברת המשקל אל עקב הרגל בדריכה הראשונה של הבוקר, בירידה מהמיטה לאחר שנת הלילה או לאחר מנוחה ממושכת. הליכה ממושכת ללא נעליים (יחפה) גם עשויה להגביר את הכאב.

סיכון מוגבר לפלנטר פצאיטיס עלול להיות קשור לשינויים בקשת כף הרגל -שטוחה מהנורמה (פלטפוס) או גבוהה מהנורמה. אך לא בהכרח!.

לעתים , אצל צעירים ,קיים חיבור בין גיד אכילס לרקמת חיבור זו , כך שכאשר שרירי השוק האחוריים "תפוסים" (עייפות, קרעים מקרוסקופיים עקב פעילות מאומצת, הצטברות פסולת שרירית וחומצת חלב) הם עלולים להוות גורם סיכון להתפתחות פלנטר פצאיטיס וכתוצאה מכך – כאבים בעקב.

 

אבחון: אולטרה-סאונד יעזור לראות תהליך דלקתי ולפעמים צילום רנטגן יעזור לאבחן את הבליטה הגרמית בעצם העקב (Calcaneus) - ואז נשאלת השאלה האם זו בליטה חדשה או שהיא הייתה קיימת שם גם לפני שהתחילו הכאבים.
הכאבים בדורבן לרוב מוקלים בעת מנוחה, הליכה עם נעליים בעלות סוליה רכה בעקב לעיתים עוזרת להורדת הכאב.

 

הטיפול בדורבן יכול להיות עיקש אך יש הרבה דרכים להקל ולטפל בו.

המכשור בפיזיותרפיה (אולטרה-סאונד, אלקטרותרפיה, גלי הלם) בשילוב עם חבישות המורידות עומס מהאזור, עיסוי עמוק, דיקור מערבי יבש ומתיחות רבות לצד תרגול לרוב מביאים לשיפור מלא. במידה וכל אלו לא מביאים להטבה ניתן להתייעץ עם אורתופד לגבי זריקות לעקב וטיפולים נוספים. במידה והחבישות מביאות להקלה משמעותית בטיפול (אך הן לא נשארות לנצח) ניתן לשקול מדרסים.

 

לאחר ההקלה על הכאבים חשוב לבדוק מהי הסיבה העיקרית להתחלה של התופעה. לעתים שינוי פשוט כמו החלפת נעליים יכול לפתור את הבעיה לאלתר. לכן, הדרכה להתנהלות נכונה בחיי היום- יום ומציאת הגורם הם חלק בלתי נפרד מהטבה לטווח ארוך.

בפלנטר פצאיטיס מומלץ לנעול נעליים המספקות תמיכה הולמת לכף הרגל בתוספת מדרס מתאים (במידת ומדובר בתופעה חוזרת) ולהימנע מהליכה ממושכת בנעלי-בית/כפכפים/יחפים.

 

לסיכום: דלקת במשטח כף הרגל היא תופעה נפוצה ושכיחה. על מנת להגיע לתוצאות טובות לטווח הארוך יש לנקוט בגישה כוללנית ולהתייחס לכל הגורמים לבעיה כגון: קיצורי שרירים, תבנית הליכה, מנח הגפיים, מבנה הגוף , עומס וצורת האימון וכמובן סבלנות ומוטיבציה

דורבן.jpg
ברך2.jpg
ברך.jpg
QM.jpg
images.jpg
השארת תגובה

תודה על תגובתך

bottom of page