top of page

תסמונת מדור- Compartment syndrome

הורדה (1).jpg
הורדה.jpg

תסמונת מדור

אזור השוק מחולק לשלושה מדורים: קדמי, צידי, ואחורי. בכל מדור יש מספר שרירים העטופים ברקמת חיבור הנקראת פאשיה שאחד מתפקידיה הוא לאגד את השרירים יחד. בגוף האדם זרימת הדם ממערכת העורקים (לחץ גבוה) למערכת הוורידים (לחץ נמוך) תלויה בהפרשי לחצים.

כאשר הלחץ איננו תקין, הדבר עלול להוביל לדליפת דם מחוץ לרקמת החיבור של כלי הדם(דפנות כלי הדם). מצב זה גורם לנפיחות ולעלייה בלחץ סביב כלי הדם.

 

במצב קיצוני, הלחץ עלול לגרום לחוסר חמצן מספק ברקמות הרכות (איסכמיה) ובעקבותיו עקצוץ או נמלול (תחושת נמלים). במידה והייתה פגיעה שלא טופלה במשך 12 שעות (עם החמרת סימפטומים) המצב יכול להוביל חוסר יעילות שרירית, כאב על רקע איסכמי, ועד לפגיעה קבועה ברקמת השריר. התסמונת השכיחה ביותר מתקיימת במדור הקדמי ומצב זה יכול להיות אקוטי (חריף) או כרוני. לרוב תסמונת זו מתרחשת בשוק או בזרוע.

 

 

 

תסמונת מדור אקוטית- פגיעה מסוג זה לרוב תגיע לאחר טראומה לאזור (ב- 75% מהמקרים התופעה תתפתח לאחר חבלה ישירה, לדוגמה- שבר. אם כי עדיין מדובר בפחות מ- 10% מהמקרים) או זרימה דם תקינה שהגיעה לאחר תקופה ממושכת עם זרימת דם לקויה. הסימפטומים יופיעו יחסית מהר ובמידה והמצב מחמיר יש לגשת מהר למיון שכן חוסר טיפול ב -6 שעות הראשונות יכול להוביל לנזק לשריר. זוהי אחת הפגיעות המעטות ששכיחות יותר אצל גברים (פי 10! בהשוואה לנשים).

סימפטומים שכיחים בתסמונת חריפה:

  1. כאב: חזק, שורף ולא פרופורציונלי המוגבר במתיחה של השריר הרלוונטי (אם מדובר במדור קדמי אז תנועת הקרסול לפוינט)

  2. נמלול: תחושת נמלים, עקצוצים, ירידה בתחושה המחמיר ככל שהזמן עובר

  3. שיתוק: נדיר. יכול להופיע רק לאחר זמן ממושך ללא טיפול

  4. הפרעת קצב לב: נדיר. מחסור בתחושת דופק עקב פגיעה בעורק או חוסר טיפול

 

טיפול לתסמונת חריפה:

  1. להוריד כל גורם הלוחץ על האזור: גבס, תחבושת, גרבי לחץ וכדומה (יכול להוריד לחץ בעד 80%! )

  2. הרמת הרגל לגובה הלב ומעלה

  3. במידה ואין שיפור במצב הקליני יש לגשת למיון ולשקול ניתוח פסיוטומיה (בו עושים חתך קטן ברקמת החיבור ומשחררים את הלחץעל כלי הדם) תחת הרדמה כללית או מקומית

 

 

 

 

 

 

 

תסמונת מדור כרונית – לרוב נובעת מפעילות יתר והכאב יופיע במהלך פעילות ספורטיבית בעלת אופי של תנועות חוזרניות (ריצה, אופניים, שחיה, ריקוד) ויעלם מספר דקות לאחר סיום הפעילות. כמו התסמונת האקוטית, גם תסמונת כרונית תוביל לכאב חד, שורף המוגבר בפעילות ומוקל במנוחה שיתכן ומלווה ב"נמלול". לאורך זמן, תורגש חולשה מתונה באזור הפגוע. עם זאת חשוב לדעת שזהו אינו מצב חירום וניתן לטיפול. חשוב במצב זה לשלול פתולוגיות אחרות כמו shin-splints או שבר מאמץ

 

לרוב הסיפור הקליני יעזור לזהות את הבעיה. ניתן לבצע גם בדיקת לחץ דם בתוך המדור ולראות אם הוא גבוה

טיפול לתסמונת כרונית:

  1. הורדת עומס בפעילות הגופנית!!!!, אולי אפילו מעבר לפעילות ללא נשיאת משקל (אופניים, שחיה) ומציאת תרגילים מתאימים

  2. עיסויים לשחרור הרקמות הרכות ומתיחות עדינות

  3. דיקור מערבי יבש

  4. תרמותרפיה (חימום האזור)

  5. לעתים מעבר לטכניקת ריצה (Fore-foot) עשויה להקל על הסימפטומים

הורדה.jpg
images.jpg
biofit basic.jpg
images.jpg
השארת תגובה

תודה על תגובתך

bottom of page