כאבי גב והקשר להשמנת יתר
(על קצה המזלג)
בשנים האחרונות חלה עלייה מתמדת בבעיית ההשמנה ויש המכנים בעיה זו כמגיפה. את ההשפעות של ההשמנה על מערכת הנשימה, לחץ הדם והסוכרת כולם כבר מכירים, אך מה לגבי מערכת שריר השלד? לפני המשך הקריאה חשוב להדגיש שלא כל עלייה במשקל פירושה השמנה ורוב המחקרים מדברים על אנשים בעלי יחס גובה ומשקל (BMI) הגבוה מ-35! (הממוצע נע בין 19 ל 25)
השפעות השמנה על המפרקים:
כאבי גב:
קשה לאמוד את הקשר בין כאב גב לבין השמנה. עם זאת, נמצא שאנשים כבדי משקל (BMI>35), נטו יותר להקרנה של כאב הגב לרגליים . לעומת זאת אנשים שהורידו ממשקלם, דיווחו על ירידה בכאבי הגב לאחר ההורדה במשקל, כמו גם על ירידה בצריכת משככי כאבים. אחת התיאוריות היא שעליה קיצונית במשקל (משקל רב בזמן קצר) או עלייה מגמתית לאורך זמן ממושך בנוסף לירידה בפעילות גופנית ועייפות מתגברת המאפיינות מצב זה- משפיעות על יכולת הגוף לפתח עמידות לעומס הגובר (הרקמות לא עומדות בקצב) ולהופעת כאב.
כאבי ברכיים ושינויים ניווניים בברך ובירך:
נמצא קשר בין השמנה לבין שינויים במפרק הברך והירך ובין כאבים במפרקים האלו. מספר מחקרים הראו שאנשים כבדי משקל היו בעלי נטיה לפתח יותר סימני שחיקה במפרקי הברך מאנשים קלי משקל. המרווח המפרקי של הברך היה צר יותר ומנח הברך היה שונה אצל כבדי משקל, כמו גם מפרק הירך שם נמצאו יותר שינויים ניווניים ושחיקה (אם כי חשוב לציין ששינויים ניווניים אינם בהכרח מעידים על כאב).
פגיעות מפרקים:
נמצא קשר בין שכיחות גבוהה יותר של דיווחים על כאבים במפרקי הצוואר, כתפיים, מרפקים, ושורש כף היד והשמנת יתר.
השמנה נמצאה גם כגורם סיכון לתסמונת תעלה קרפלית ודלקת במשטח כף הרגל .
אוסטאופרוזיס:
מספר מחקרים הראו שהשמנה קשורה בצורה חיובית לצפיפות העצם. כלומר עודף משקל טוב מבחינת צפיפות העצם אבל אליה וקוץ בה- הסכנה היא שבעת ירידה חדה במשקל הסיכון לירידה בצפיפות העצם יעלה. משום שאצל כבדי משקל יש סיכוי סביר יותר לירידה חדה במשקל. לכן, יש גם כשמחליטים להוריד במשקל, חשוב לעשות זאת בצורה מאוזנת ותחת פיקוח.
הורדה במשקל:
הורדה במשקל (אפילו אם קלה) שיפרה את התפקוד ואת רמת הכאב אצל אנשים שסבלו משחיקה במפרק הברך. במחקר נוסף של כאבי ברכיים נמצא שהורדה של 10% ממשקל הגוף גרמה לשיפור של 28% במדדים של שיקום ופונקציה בחיי היום יום.
כיום קיימות 2 תאוריות הקשורות להשמנה וכאבים:
-
המודל הביומכני: ככל שהחוליות נושאות יותר משקל כך היכולת שלהן לעמוד בעומסים לאורך זמן יורדת
-
השומן הבטני משחרר בגוף חומרים הגורמים לדלקת נמוכת עצימות לאורך זמן וכך לכאבי פרקים
לסיכום:
כפי שצוין, השמנה קשורה לבעיות שרירים ובעיות מפרקים שונות ומגוונות. לכן, חשוב לשמור על משקל תקין גם בהקשר של בעיות אורטופדיות כאלו ואחרות. אפילו ירידה מעטה במשקל יכולה לעזור בכאבי ברכיים, כאבי גב וכו’.
אם החלטתם להוריד במשקל, מומלץ לדאוג שהירידה תהיה בצורה אחראית ומתונה, עדיף עם ליווי מקצועי של תזונאי.ת ופעילות גופנית נכונה ומתונה - בהצלחה !